Naked The Hague - Fotografie in Beeld
60
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-60,bridge-core-2.6.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-25.3,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16103
Naked The Hague Website Naked Rotterdam
Datum
Categorie
Photography, Projecten

 

Ook Hagenaars gaan nu uit de kleren als tegengeluid op het streven naar perfecte schoonheid.

 

Naked The Hague wordt een vervolg op het succesvolle ‘Naked Rotterdam – A Tribute to Greg Friedler’ dat Schröder in het kader van zijn Master Fotografie in mei 2017 publiceerde. Friedler startte zijn ‘Naked’ serie met Naked New York.  In 2015 pleegde hij zelfmoord. De vader en broer van Friedler kwamen in 2017 naar Nederland om het eerste exemplaar van Naked Rotterdam in ontvangst te nemen. 

 

Naked Rotterdam heeft, meer dan verwacht, doen beseffen hoezeer het gevoel niet aan de norm te voldoen qua uiterlijk leeft in onze samenleving en hoeveel mensen onder dat gevoel gebukt gaan. Vanwege de reacties die Naked Rotterdam heeft teweeggebracht, is door Leon Schröder het initiatief genomen voor Naked The Hague.

 

In een maatschappij waarin ‘iedereen die anders is het risico loopt buitengesloten of het onderwerp van spot en kritiek te worden’ laat Naked Rotterdam een tegengeluid horen in de vorm van 165 dubbele portretten van gewone Rotterdammers; een gekleed portret én een naaktportret. De geportretteerden zijn ondanks soms heel traumatische ervaringen tevreden met hun lichaam en accepteren wie ze zijn.
Voordat Schröder het project startte zocht hij contact met Friedler’s vader Gerald en broer David in de Verenigde Staten. Beiden waren erg enthousiast en kwamen deze maand naar Nederland om bij de besloten tentoonstelling aanwezig te zijn en het eerste exemplaar van het boek te ontvangen.

 

Naked Rotterdam won de vakjuryprijs in de categorie kunst van de RET Aardig Onderweg Award’.  Het is Schröder’s ambitie om een vervolg te maken. Hij hoopt daarmee de discussie over de acceptatie van naakt en schoonheid verder op gang te brengen.

 

Leon Schröder heeft met dit prachtige en confronterende boek de ultieme hommage gebracht aan kunstenaar Greg Friedler. Na “Naked” New York, Los Angeles, London en Las Vegas mocht Rotterdam natuurlijk niet ontbreken.
Leons grootste verdienste; niemand staat ongemakkelijk op de foto’s. Met of zonder kleren, je ziet dezelfde overtuigende trotse persoon. Dat laat niet alleen de persoon op de foto zien maar ook meteen de kracht van de fotograaf. Alleen op deze manier krijg je 165 totaal verschillende mensen zo echt en open voor je lens.
Maken kleren nou de man, of is je adamskostuum nu juist wie je bent? Een boek waar je stiekem in kunt gluren, vergelijken en waarover je kunt napraten. Om al deze redenen is het een boek dat je gewoon in je kast moét hebben.
— William Rutten, celebrity fotograaf

 

website: www.nakedthehague.nl